Devletten Tarım Makineleri İçin Hibe Desteği 2018
Çiftçilerimizi desteklemeye yönelik çalışmalar kapsamında bu sene itibariyle önemli değişiklikler ve yenilikler meydana gelecektir. Bu yenilikler kapsamında makine ekipman desteği 2018 senesinde verilecektir. Bu desteğin yanı sıra Milli Tarım Projesi Kapsamında doğal üretimde tarım havzaları imal ve destek modeli oluşturulacaktır. Hayvancılık sektöründe ise, bölge modeline benzer şekilde bir proje ile alt kısımların oluşturulması planlanmaktadır. Tarım makineleri hibe desteği 2018 senesi ile beraber yeni bir boyut kazanıyor.
Besicilik, yetiştiricilik ve sütle sanayi bölgesi halini alan şehirlerimizde %50’lere varan oranlarda hibe desteklerinin verileceği açıklanmıştır. Bölge modeli kapsamında hangi ürüne ne kadar destek verileceğinin tespit edilmesi hakkında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmalar nihayete erdiğinde ise tarım desteği ve yönlendirme kurulunda değerlendirmeye alınarak son aşamaya gelinecek ve Bakanlar Kurulu kararının ardından yürürlüğe konulacaktır. Bu sürecin aşağı yukarı 4 aylık bir süre zarfının ardından sona ereceği tahmin edilmektedir.
Traktör Hibe Kredisi
Hibe desteği verilen tarım makinaları arasında traktör büyük önem arz etmektedir. Çünkü tarım sektörü ile uğraşan kişilere yardımcı olan en büyük etken tarım makineleridir. Bu makinelerin arasında en fazla ihtiyaç duyulan araçta traktör olarak belirlenmektedir. Traktör kredisi desteği Ziraat Bankası tarafından çiftçilerimize sunulmaktadır. Bu krediyi kullanmak isteyen çiftçilerimizin traktör hibe desteği için gerekli evrakları tamamlayarak Ziraat Bankası şubelerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bunun dışında başka destek yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir diğeri ise çiftçilerimizin traktör almalarına destek olmak amacı ile devletimiz belirli birtakım illerde çiftçilerimizin alacakları traktörün %50 sini ödeyeceğini açıklamıştır. Ancak bu fırsattan faydalanacak olan çiftçilerin belirlenen illerde kayıtlı olarak çiftçilik yapmaları gerekmektedir. Belirlenmiş olan bu iller şunlardır;
- Amasya
- Balıkesir
- Afyon
- Diyarbakır
- Erzurum
- Çorum
- Isparta
- Kahramanmaraş
- Malatya
- Konya
- Samsun
- Ordu
- Şanlıurfa
- Sivas
- Trabzon
- Tokat
- Ağrı
- Aksaray
- Van
- Yozgat
- Ardahan
- Aydın
- Ankara
- Bursa
- Çanakkale
- Burdur
- Denizli
- Çankırı
- Elazığ
- Giresun
- Karaman
- Erzincan
- Kütahya
- Kastamonu
- Manisa
- Muş
- Mardin
- Mersin
- Uşak
- Nevşehir
Tarım Makineleri Hibe Desteği Ne Kadar?
Tarım sektöründe çalışan vatandaşlarımız tarım makineleri hibe desteğinin ne kadar olacağını aşağı yukarı bir iki ay sonra öğreneceklerdir. Ürünler için verilecek destekler kapsamında çalışmalar sürerken, tarım sektörüne toplamda ayrılacak olan bütçe belli oldu. Açıklanan miktara göre bu sene tarım sektörüne tam olarak 12 838 milyon liralık bir destek bütçesi ayrıldığı açıklanmaktadır. Bu demek oluyor ki 2016 yılına bakıldığında destek bütçesinde %.10,2 oranında bir artış gözlemlenmektedir.
Mazot Yardımı
Milli Tarım Projesi kapsamında tarım sektörü ile uğraşan kişilere verilecek %50 mazot desteği bu senenin planları arasında yer almamaktadır. Mazot desteğinin gelecek sene yani 2018 senesinde verilmesi planlanmaktadır.
Hayvancılık Destekleri
Geçtiğimiz yıllarda da karşılaşıldığı üzere bu sene tarım makinelerine verilecek olan hibe desteğinde en büyük destekler hayvancılığa verilecektir. Hayvancılığın bütün destekler arasındaki payı %29,5 olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Bu demek oluyor ki hayvancılık sektörüne 2017 yılında 3 milyar 793 milyon lira destek verilecektir. Geçtiğimiz senelere kısa bir göz atmak gerekirse bu destek 2016 senesinde 3 milyar 13 milyon lira, 2015 yılındaysa 2 milyar 973 milyon lira olarak açıklanmıştı. Yani 2016 yılı ile karşılaştırıldığında bu sene hayvancılığa verilecek destek miktarında %25,9 oranında bir artış gözlemlenmektedir.